Emotionele lenigheid

Emotionele lenigheid of EI (Emotionele Intelligentie)

(Een bijdrage van Lemongrass Coach Wendy van de Kragt)

Emotionele lenigheid: Op zoek naar wat inspirerend beeldmateriaal voor een dierbare cliënt die haar emoties beter wil leren kennen, stuitte ik om dit Ted x filmpje.

Ik bekeek het en dacht: deze vrouw zegt precies wat ik doe als ik aan het werk ben, alleen had ik er nog niet op deze manier de woorden voor gevonden. Dank Susan David, psycholoog én leiderschap expert.

In mijn woorden:

We bewonen één kant van de lemniscaat; namelijk van emotionele starheid. We leggen de nadruk op sterk en positief zijn “wow wat knap dat ze sterk is” zeggen we als iemand gewoon doorgaat na een nabij sterfgeval. En leggen zo onbewust een oordeel op emoties, die dat niet zijn. Het leven is onvoorspelbaar en de wereld roerig, en wij zijn mensen, dus we hebben allemaal angst, boosheid, schaamte, voelen ons bij tijd en wijle machteloos, verdrietig, schuldig, wrokkig, jaloers en wanhopig. Als deze emoties er niet mogen zijn, gaan ze ondergronds en krijgen ze juist macht. Of we gaan samenvallen met onze emoties: ik bén boos, ik word tekortgedaan, ons ego neemt het over. In plaats daarvan kunnen we zeggen ik heb boosheid of ik voel boosheid.

Erkennen en concreet benoemen

Als we erkennen dat we een emotie hebben, deze met een open hart kunnen toelaten, erkennen (en ook bij onze naasten, kinderen, collegae) en concreet leren benoemen (niet: “ik ben gestresst”, maar  wel “ik voel behoorlijk wat boosheid nu mijn leidinggevende voor de tweede keer mijn collega vraagt voor die leuke klus”) dan ontstaat er ruimte om te onderzoeken wat deze emotie ons zegt. Wordt er hier oud zeer geraakt? Welke waarde of behoefte van mij is hier in het geding?

Dus door te erkennen, normaliseren en onderzoeken leren we onszelf én elkaar beter kennen, en dit helpt om vervolgens te bedenken: wat wil ik nu doen op basis van deze info? Het hele idee is dat je dan dus niet meer (of i.i.g. minder) impulsief en meestal onbewust handelt vanuit die emotie, maar vrijer kunt kiezen wat je nu wilt gaan doen. En in die laatste stap is het zo belangrijk om je waarden mee te nemen. Waar gaat het voor jou nu echt om? Wat is je hogere doel? En in het kader daarvan kun je handelen. Dat vraagt meestal moed; bijvoorbeeld het echte gesprek aangaan om iets aan te kaarten wat er voor jou toe doet.

Dit alles is broodnodig om in onzekere tijden te blijven varen op je interne kompas, en niet op je angsten en onzekerheden.

Susan David:

“At its core, emotional agility is about the capacity to see ourselves and others in a wholehearted and healthy way. It’s a set of essential psychological skills for our complex world—a world that often chooses not to see..”

Tips

Hoe kun je meer aandacht hebben voor je emoties? Om te beginnen: ga schrijven! Houd een dagboek waarin je je emoties opschrijft, elke dag een paar minuten. Of begin de dag met journaling; 10 min alles opschrijven wat er in je opkomt. Én leer je gevoelens opmerken, toelaten en verduren: oefen met opmerken wat er in je lijf gebeurt zonder er direct iets aan te gaan doen: bodyscan, ademhalingsoefs, mediteren. Tenslotte bespreek je gevoelens met je naasten zowel thuis als op het werk.

Wendy van de Kragt