Hoe persoonlijk leiderschap je helpt bij het ‘imposter syndroom’

Heb je moeite met je successen te zien of ervaren?
Vind je het lastig om complimenten te accepteren?
Stel je onrealistische hoge eisen aan jezelf?
Ben je vaak ontevreden met je werk, ook al presteren anderen hetzelfde of minder?
Bekruipt je soms het gevoel dat anderen zullen ontdekken dat je niet zo goed bent als ze denken?

Het imposter syndroom

Als je één of meer van deze signalen herkent, heb je mogelijk last van het ‘imposter syndroom’. Je hebt dan het gevoel dat je prestaties en successen niet te danken zijn aan je eigen vaardigheden of inspanningen, maar eerder aan geluk of toeval. Of dat je angst hebt dat anderen je als een ‘bedrieger’ zullen ontmaskeren, ondanks dat er objectief gezien geen reden is om aan je capaciteiten te twijfelen. Sterker nog, het imposter syndroom komt vooral voor bij mensen die juist heel competent zijn!

Het gevolg van het imposter syndroom is een vicieuze cirkel van twijfel en zelfkritiek. En dat kan uiteindelijk je zelfvertrouwen ondermijnen. Wat kun je doen? Als je hier vaak last van hebt, dan is het belangrijk om er bewust van te worden, en te werken aan een realistischer zelfbeeld.

Persoonlijk leiderschap: de basis

Coaching in persoonlijk leiderschap kan je hierbij helpen. Door je bewust te maken van je sterke punten, je overtuigingen en gedragspatronen. Dan kun je jezelf effectiever sturen in je persoonlijke en professionele leven. Dit zelfbewustzijn is de eerste stap om beperkende gedachten, zoals die van het imposter syndroom, te herkennen en uit te dagen. Je persoonlijk leiderschap vergroten kan ook op andere manieren: door bijvoorbeeld aan perfectionisme te werken. Of door concrete, realistische doelen te stellen. Of door je communicatievaardigheden te verbeteren.

Perfectionisme

Veel mensen met het imposter syndroom streven naar perfectie. Coaching in persoonlijk leiderschap helpt je realistischere verwachtingen van jezelf te creëren en om te gaan met de angst om fouten te maken, bijvoorbeeld door te leren dat imperfectie deel uitmaakt van groei.

Concrete doelen stellen en communicatievaardigheden verbeteren

Assertiever, authentieker en zelfverzekerder communiceren: het helpt je om jezelf en je ideeën zichtbaarder te maken voor anderen. Door het stellen van haalbare doelen en het ontwikkelen van strategieën om deze te bereiken, zul je meer succeservaringen beleven. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in je capaciteiten en leiderschap.

Een coach kan je begeleiden bij het werken aan bovenstaande gebieden. Zo kun je beter leren om je eigenwaarde te (h)erkennen. Om te handelen vanuit je persoonlijke kracht, in plaats vanuit twijfel en onzekerheid.

Lemongrass coaching

Lemongrass coaching wil je daar graag bij helpen. Met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we je meer vertellen over een persoonlijk, voor jou op maat gemaakt coachingstraject.

Wil je meer weten, mail dan naar jeannette@lemongrasscoaching.nl. Of vul het contactformulier in, dan wordt er binnen een dag contact met je opgenomen om een afspraak in te plannen.

 

Literatuur:

Cadoche, E. & Monterlat de, A., (2021), Het impostersyndroom, Utrecht: Prometheus
Stadelmaier, Vreneli (2014), (F)uck die onzekerheid, Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker
Hibberd, Jessamy (2019), The Imposter Cure, Londen: Octopus Publishing Group Ltd.